Hướng dẫn dạng bài Advantages and Disadvantages Essay – IELTS Writing task 2

5/5 - (1 bình chọn)

Advantages and Disadvantages Essay là dạng đề mà hầu hết các sĩ tử IELTS đều nên biết qua trong suốt quá trình ôn luyện thi IELTS Writing. Đây được đánh giá là một trong những dạng đề hay gặp trong những đề thi thật, với độ khó là trung bình. Tuy nhiên, nếu chưa từng trải nghiệm hoặc làm thử thì các bạn sẽ gặp không ít khó khăn với cách viết Advantage and Disadvantage Essay đấy!

Vậy hãy cùng WISE English khám phá dạng bài Advantage and Disadvantage Essay qua bài viết dưới đây. Từ đó việc chinh phục dạng đề trong trong IELTS Writing sẽ trở nên đơn giản hơn rất nhiều đấy nhé!

Advantages-and-disadvantages-essay
Advantages and disadvantages essay

I. Giới thiệu về Advantages and Disadvantages Essay

1.1. Advantage and Disadvantage Essay là gì?

Advantage and Disadvantage Essay for IELTS là dạng bài yêu cầu người làm đưa ra được những ưu điểm và nhược điểm của một vấn đề cụ thể do đề bài yêu cầu.

Ở dạng bài này, thường được chia ra 2 dạng chủ yếu và người thi IELTS Writing cần để ý đến sự khác biệt của 2 dạng bài này. Trong khi dạng 1 thường yêu cầu bạn viết về ưu và nhược điểm của vấn đề mà không cần nêu lên quan điểm cá nhân. Còn ở dạng 2, thì bên cạnh những ưu điểm và nhược điểm, bạn còn cần phải nên lên quan điểm của bản thân trước vấn đề đó.

advantages-and-disadvantages-essay
Advantages and disadvantages essay

1.2. Phương thức nhận biết dạng bài Advantages and Disadvantages Essay

Cũng giống như tên gọi của dạng bài, thì dạng đề tiêu biểu cho dạng bài Advantage and Disadvantage Essay thường yêu cầu bạn chỉ ra những ưu điểm và nhược điểm của một vấn đề cụ thể. Ở dạng bài này, đề bài sẽ không yêu cầu bạn nêu cao quan điểm cá nhân hoặc lựa chọn cá nhân như dạng bài Agree or Disagree Essays. Hay phải tìm ra hướng giải quyết vấn đề như Causes and Solutions Essay. 

II. Cách phân biệt các loại của Advantage and Disadvantage Essay

1.1. Loại 1: What Are The Advantages And Disadvantages Of This Trend?

Dạng này chỉ liệt kê ra những ưu điểm và nhược điểm của vấn đề. Có thể nói đây là dạng câu hỏi đơn giản nhất của dạng bài advantages and disadvantages essay. Ở dạng câu hỏi này, bạn cần trực tiếp đề cập về lợi ích và bất cập của vấn đề, cũng như hiện tượng, xu hướng đã được nêu ở đề bài.

Đặc biệt, bạn chỉ được nói về vấn đề với cái nhìn khách quan nhất và đứng trên lập trường chung. Chú ý không được đưa ý kiến chủ quan của mình vào phần trình bày.

cach-phan-biet-cac-loai-cua-advantages-and-disadvantages-essay
Phân biệt các loại của dạng “advantages and disadvantage essay”

2.2. Loại 2: Do The Advantages Outweigh The Disadvantages? hoặc Do The Benefits Outweigh The Drawbacks?

Ở loại này, người viết cần chỉ ra liệu ưu điểm có lấn át nhược điểm hay không. Khó hơn so với loại 1, loại này yêu cầu bạn cần phải suy luận và phân tích giữa advantages và disadvantages thì cái nào quan trọng hơn và có tác động nhiều hơn.

Tuy nhiên, ở dạng câu hỏi này cũng không yêu cầu nhiều hơn so với các loại 1. Bên cạnh việc nêu ra các ưu điểm và nhược điểm thì bạn cần đưa ra quan điểm cá nhân và đánh giá xem yếu tố nào quan trọng hơn hoặc cần thiết hơn.

III. Bố cục và template gợi ý dạng bài Advantages and Disadvantages Essay

Lên bố cục bài viết trước khi viết bài hoàn chỉnh là một việc cực kì quan trọng và cần thiết. Tuy nhiên, mỗi dạng bài essay cũng sẽ đều tuân theo một tiêu chuẩn và bố cục riêng, vì lý do đó, khi viết bạn chỉ cần dựa theo bố cục có sẵn của dạng bài đó và lên cho mình một dàn bài chi tiết. Cuối cùng là phát triển ý tưởng dựa trên bố cục của dạng bài đó. Việc làm đó sẽ giúp bạn đi đúng trọng tâm của bài viết, tránh tình trạng lan man, viết lạc chủ đề cần trọng tâm.

bo-cuc-va-template-goi-y-dang-bai-advantages-and-disadvantages-essay
Gợi ý dạng bài “Advantages and disadvantages essay”

3.1. Không có Outweigh

advantages-and-disavantages-essay

advantages-and-disavantages-essay

3.2. Có Outweigh

advantages-and-disavantages-essay

advantages-and-disavantages-essay

advantages-and-disavantages-essay

advantages-and-disavantages-essay

Tìm hiểu thêm các dạng bài IELTS Writing Task 2:

IV. Các bước viết dạng bài Advantages and Disadvantages Essay ấn tượng

4.1. Phân tích đề

Đầu tiên, việc bạn cần làm là phân tích đề một cách kĩ càng và chi tiết. Cần phải nắm được ưu điểm và nhược điểm của vấn đề mà đề bài yêu cầu là gì. Bên cạnh đó, bạn còn cần lưu ý xem đề bài có yêu cầu bạn đưa ra quan điểm cá nhân hay không. Dựa trên những yêu cầu của đề bài, bạn cần đưa ra những câu trả lời đúng trọng tâm và đầy đủ ý nhất có thể về Essay about advantages and disadvantages.

4.2. Lập dàn ý

Lập dàn ý là một việc cần thiết mà sẽ giúp bạn thể hiện các ý của mình một cách mạch lạc và bài viết cũng được hoàn thành một cách chuẩn xác hơn. Khi lập dàn ý, bạn cần bám sát theo cấu trúc của từng loại câu hỏi đã nêu ở phần trước. Lập dàn ý bằng các keywords sẽ giúp bạn tiết kiệm thời gian và trình bày ý tưởng của mình rõ ràng hơn.

4.3. Viết bài

Sau khi đã có dàn ý chi tiết, thì bạn có thể dễ dàng hoàn thiện bài bằng cách triển khai các ý thành những câu văn hoàn chỉnh. Lưu ý, những bài viết cần được hoàn thiện bằng ngôn ngữ học thuật. Bên cạnh những ý tưởng đã lên, bạn có thể làm bài viết của mình trở nên sinh động hơn bằng cách thêm các dẫn chứng cụ thể, thực tế để bổ trợ cho các luận điểm đã nêu.

4.4. Kiểm tra lại bài

Tạo cho bản thân một thói quen kiểm tra lại bài viết sẽ giúp bạn tránh những lỗi sai không đáng có. Những lỗi sai như chính tả, ngữ pháp, dấu câu,… tuy nhỏ nhưng sẽ gây mất thiện cảm cho người chấm bài của các bạn đấy.

V. Hướng dẫn cách viết Advantages and Disadvantages Essay IELTS bằng bài mẫu

Bước 1: Nghĩ ra ý tưởng cho bài viết của bạn.

Trước khi bắt đầu viết bài, hãy luôn dành 1-2 phút để nghĩ ra ý tưởng cho bài viết của bạn, nghĩ các ý chính và cách triển khai chúng. Bằng cách này, bạn sẽ biết phải viết về cái gì và bài viết của bạn sẽ mạch lạc và có cấu trúc tốt hơn. Đối với bài luận về ưu điểm và nhược điểm, bạn cần nghĩ ra 2-3 ưu điểm và 2-3 nhược điểm của vấn đề được đưa ra.

Hãy thử suy nghĩ về những lợi thế và bất lợi của du lịch trong thế giới hiện đại.

Mặc dù có nhiều cách để xây dựng bài luận IELTS của bạn, WISE English sẽ sử dụng cấu trúc bài luận band 9 đã được kiểm chứng qua thời gian này:

 1. Introduction
 2. Body paragraph 1 – advantages
 3. Body paragraph 2 – disadvantages
 4. Conclusion

Advantages of tourism:

 • Increase in the country’s economic growth as a result of higher expenditure.
 • Employment prospects for the local population through the creation of new job positions.
 • Possibilities for independent travelers to explore new destinations.

Disadvantages of tourism:

 • Damage inflicted on popular tourist spots by the overwhelming influx of tourists.
 • Emergence of illicit economic activities resulting from tourism.
 • Negative impact on the privacy of the local inhabitants.

Bước 2: Khi mà chúng ta đã nghĩ ra được một số ý tưởng thì hãy bắt đầu triển khai nó trong bài:

Giới thiệu: Viết phần giới thiệu trong 2 câu:

  • Câu 1 – Viết lại câu hỏi theo cách khác (Paraphrase – nêu lại vấn đề trong đề bài)

“Nowadays tourism generates a significant portion of national income for many countries, but it has certain drawbacks too.”

  • Câu 2 – nêu tổng quát những gì bạn sẽ mô tả trong bài luận của mình:

“This essay will examine the advantages and disadvantages of tourism and provide a logical conclusion.”

Thân bài một: Nêu lợi ích – advantages

  • Câu 1 – đề cập đến 2 lợi ích chính

“The two main advantages of developed tourism industry are boost in country’s economy and a large number of new job openings for the local people.”

  • Câu 2 – 4 Giải thích chi tiết về lợi ích 1 và nêu ví dụ (nếu có thể)

“Firstly, tourists spend money on a wide range of services, including hotels, amusements, transportation, food and medical services. This way, tourism yields an additional income, greatly supporting the countries’ economies.”

  • Câu 5 – 7: Giải thích về lợi ích 2 và nêu ví dụ (nếu có thể)

“Secondly, tourism increases the level of employment by bringing new jobs. For instance, the influx of tourists results in a larger demand in restaurant workers, tour guides, hotel staff and employees of retail services, exhorting business owners to hire more people for these positions.”

 

Thân bài 2: Nêu bất lợi – Disadvantages

  • Câu 1 – đề cập đến 2 bất lợi chính

“However, tourism also has some major disadvantages like destruction of popular tourist destinations and development of illegal economic activities.”

  • Câu 2 – 4 Giải thích chi tiết về bất lợi 1 và nêu ví dụ (nếu có thể)

“Ancient buildings, temples and monuments struggle to cope with a vast amount of visitor’s traffic and get damaged. Also, the large number of tourists can cause environmental problems. For instance, when places of interest are overcrowded, natural resources often become overexploited.”

  • Câu 5 – 7: Giải thích về bất lợi 2 và nêu ví dụ (nếu có thể)

“What’s more, tourism can create more serious situations where criminal issues are involved. The presence of a considerable number of tourists with a lot of money to spend, and often carrying valuables such as cameras and jewelry, increases the attraction for criminals and brings with it activities like robbery and drug dealing.”

  • Câu 8 – nhấn mạnh ý kiến của bạn (nhà WISE sẽ sử dụng ý kiến rằng du lịch có nhiều lợi thế hơn):

“However, proper hospitality management and correct usage of tourism revenue by the local government can eliminate these disadvantages.”

Kết bài

  • Câu 1-2 – trình bày lại ngắn gọn những ưu điểm và nhược điểm

“To conclude, although tourism has certain disadvantages like destructive effects and growth of crime rate, it has an extremely positive impact on country’s economy and provides a large number of new jobs for the local people.”

  • Câu 2 – đưa ra ý kiến cuối cùng của bạn

“I believe that these benefits of tourism outweigh its drawbacks.”

Bài mẫu band 9

Nowadays tourism generates a significant portion of national income for many countries, but it has certain drawbacks too. This essay will examine the advantages and disadvantages of tourism and provide a logical conclusion.

The two main advantages of developed tourism industry are boost in country’s economy and a large number of new job openings for the local people. Firstly, tourists spend money on a wide range of services, including hotels, amusements, transportation, food and medical services. This way, tourism yields an additional income, greatly supporting the country’s economy. Secondly, tourism increases the level of employment by bringing new jobs. For instance, the influx of tourists results in a larger demand in restaurant workers, tour guides, hotel staff and employees of retail services, exhorting business owners to hire more people for these positions.

But tourism also has some major disadvantages like destruction of popular tourist destinations and development of illegal economic activities. іAncient buildings, temples and monuments struggle to cope with a vast amount of visitor’s traffic and get damaged. Also, the large number of tourists can cause environmental problems. For instance, when places of interest are overcrowded, natural resources often become overexploited. What’s more, the presence of a considerable number of tourists with a lot of money to spend, and often carrying valuables such as cameras and jewelry, increases the attraction for criminals and brings with it activities like robbery and drug dealing. However, proper hospitality management and correct usage of tourism revenue by the local government can eliminate these disadvantages.

To conclude, although tourism can have certain negative effects like destructive impact and growth of crime rate, it has an extremely positive influence on country’s economy and provides a large number of new jobs for the local people. I believe that these benefits of tourism outweigh its drawbacks.

V. Một số Advantages and Disadvantages Essay sample

Đề bài 1: Every year an increasing number of students choose to go to another country for their higher education. Do you think the benefits of this development outweigh the problems associated with it?

In recent years, more and more students are opting to pursue higher education in foreign countries. While there are some potential drawbacks to this trend, I believe that the benefits of studying abroad outweigh the problems associated with it.

On the one hand, there are some disadvantages to studying in a foreign country. For instance, students may face difficulties adjusting to a new culture and language. They may also experience homesickness and feel isolated from their families and friends. Additionally, the cost of studying abroad can be prohibitive for many students, particularly those from lower-income families.

However, there are many benefits to studying abroad that outweigh these drawbacks. First and foremost, studying in a foreign country can broaden one’s horizons and expose them to new perspectives and ways of thinking. It can also help students develop independence and self-reliance as they navigate life in a new environment. Furthermore, studying abroad can improve language skills and provide access to resources and opportunities that may not be available in one’s home country. Finally, studying in a foreign country can enhance one’s career prospects by providing valuable international experience and demonstrating adaptability and flexibility.

In conclusion, while there are some potential problems associated with studying abroad, I believe that the benefits of this development outweigh the drawbacks. As such, students should be encouraged to consider studying in a foreign country as a valuable and rewarding opportunity that can enhance their personal and professional growth.

 

Đề bài 2: Some people think it is better for children to grow up in the city, while others think that life in the countryside is more suitable for them. What are the advantages and disadvantages of both places?

The question of whether it is better for children to grow up in the city or countryside is a subject of debate. While both have their advantages and disadvantages, I believe that each environment offers unique benefits for children.

On the one hand, growing up in the city has many advantages. Cities offer a wealth of opportunities for children to explore their interests, including museums, galleries, and other cultural attractions. Urban areas also tend to have more diverse populations, providing children with exposure to different cultures and perspectives. Additionally, cities generally offer better access to healthcare and education than rural areas.

On the other hand, life in the countryside can also be beneficial for children. Rural areas offer a quieter and more peaceful environment, which can be beneficial for children’s mental health and development. The countryside is also often associated with a closer connection to nature, providing children with opportunities to play and explore in natural environments. Additionally, living in the countryside can teach children important life skills, such as self-sufficiency and resourcefulness.

However, both environments also have their drawbacks. Growing up in the city can be stressful and overwhelming, with noise, pollution, and crowds. Children living in the countryside may face challenges accessing healthcare and education, as well as social isolation and a lack of diversity.

In conclusion, while each environment offers unique benefits for children, there are also potential drawbacks to consider. Ultimately, the best environment for a child to grow up in depends on a variety of factors, including their individual needs and interests, as well as the resources available to them. Parents should carefully consider these factors when deciding where to raise their children.

Đề bài 3: People now have the freedom to work and live anywhere in the world due to the development of communication technology and transportation. Do the advantages of this development outweigh the disadvantages?

The development of communication technology and transportation has made it possible for people to work and live anywhere in the world. While this has many potential advantages, there are also some drawbacks to consider.

On the one hand, the ability to work and live anywhere in the world can provide individuals with greater flexibility and freedom. They can choose to live in a location that suits their preferences and lifestyle, rather than being tied to a particular job or geographic region. Additionally, this development can open up new job opportunities and allow people to work remotely, which can improve work-life balance and reduce stress.

On the other hand, there are also some disadvantages to this development. For example, living and working in different locations can be isolating and may lead to a lack of social connections and community. Additionally, the cost of living in some desirable locations can be prohibitively high, making it difficult for individuals to afford the lifestyle they desire. Finally, working remotely can also lead to feelings of disconnection from colleagues and a lack of opportunities for professional development.

However, overall I believe that the advantages of this development outweigh the disadvantages. The ability to work and live anywhere in the world provides individuals with greater flexibility and autonomy, allowing them to shape their lives in ways that align with their values and priorities. Additionally, remote work can offer benefits such as reduced commuting time and increased productivity, which can lead to better mental health and work-life balance.

In conclusion, while there are some potential disadvantages to the development of communication technology and transportation that allows people to work and live anywhere in the world, the advantages outweigh the drawbacks. This development provides individuals with greater freedom and flexibility, as well as access to new job opportunities and work arrangements.

Tải file word của ví dụ tại đây: Một số bài mẫu dạng Advantages and Disadvantages Essay for IELTS

Ở ĐÂY CÓ VOUCHER
GIẢM GIÁ

gif-45-mobile-new

LÊN ĐẾN

45%

HỌC PHÍ

Hy vọng bài viết này giúp các bạn giải đáp được những thắc mắc liên quan đến cách viết Essay About Advantages And Disadvantages
trong bài thi IELTS Writing Task 2 và một số điều cần lưu ý trong quá trình phân tích đề bài cũng như làm bài.

Và đừng quên, khi ôn luyện thi các bạn hãy lập dàn ý chi tiết để sắp xếp thông tin bài viết một cách hiệu quả. Bên cạnh đó trau dồi thêm vốn từ để có thể sử dụng từ vựng và cấu trúc câu trong bài viết một cách linh hoạt và chính xác nhất. Chúc các bạn luyện thi hiệu quả và đạt được điểm cao trong bài thi IELTS Writing Task 2.

Ngoài ra, đừng quên follow Fanpage, Group IELTS TIPS – Chiến lược IELTS 8.0+, kênh Youtube của WISE ENGLISH để trở thành người nhận được nhiều thông tin, tài liệu bổ ích và miễn phí sớm nhất giúp bạn NÂNG BAND THẦN TỐC và chinh phục các nấc thang của IELTS bằng những Phương Pháp Học Vượt Trội và Lộ Trình Cá Nhân Hóa nhé! tang-sach-ielts-tu-a-z-free

Tìm hiểu thêm: Essay about advantages and disadvantages

Học IELTS online
Tài Liệu Ielts

100%

Học viên đều đạt điểm IELTS/TOEIC đầu ra với lộ trình học ĐÚNG TRỌNG TÂMCHUẨN ĐẦU RA tại WISE ENGLISH

dang-ky-ngay

"Hãy like và share nếu thấy bài viết hữu ích. Sự ủng hộ của bạn sẽ giúp chúng tôi có thêm động lực sản xuất nhiều kiến thức giá trị hơn"

Chia sẻ bài viết

Bài viết liên quan

ĐĂNG KÝ NHẬN TƯ VẤN MIỄN PHÍ

Hotline: 0901270888